Showing posts with label Lin Penisula Pogradec. Show all posts
Showing posts with label Lin Penisula Pogradec. Show all posts

Monday, June 26, 2017

The lovely guest house of Rosa in Lin Village

Lin, situated on the shores of Lake Ohrid, is that picturesque village and peninsula you see once you begin to descend Qafa e Thanes on the border between Albania and the former Yugoslav Republic of Macedonia. It is a lovely village with red-roofed houses and covered in flowers. The lake here shows its deepest blue, creating a perfect harmony against the hilly bay. If you are a visitor to Lin and want to stay a night or two, Rosa’s guest house is perfect. Everybody knows Rosa and her husband, who run one of the two guest houses in the village. 
She has learned how to promote her business, and the guest house is already on Trip Advisor and in many travel guides that include Lin in their itineraries. Rosa understands that listing a business with online travel agencies and establishing connections with tour guides and tour operators are crucial to having tourists throughout the year, not only in summer. But the best promotion is her hospitality, the way she cares for her guests, cooks and serves breakfast, her clean house and permanent smile. It means a lot to a tourist. People talk about the guest house, suggest it to friends, and so she always has visitors. The three-storey house has six rooms with twelve beds, though it can accommodate more than 15 people. Rosa has thought much on how to keep guests busy and happy. The best place is the garden with its lake view. The lake is at your feet, and right there is a private boat, free for guests. You can take a ride onto Ohrid Lake, feel and breathe it fully. She also has a private beach, where you can sunbathe and swim throughout the day. 
 
 Her guest house is a Bed & Breakfast, though you can order lunch or dinner, which she will prepare with care using the fresh produce of the village. The king of the table is always Koran, the endemic trout, one of 17 species of fish found in the depths of Lake Ohrid. Byrek or lakror filled with fresh vegetables are always part of the meal. Some wine or raki is always present. After a restful sleep, you have the best breakfast ever: eggs, butter, pancakes with jam, homemade with a rich flavour.
The tourists she looks after are delighted with their stay at her guest house, promising to return.
The Bed & Breakfast forms part of Tour Egnatia, for tourists from as far away as Australia, which includes a night’s accommodation in her house. Rosa is full of optimism about the business she has chosen. She is only 35 years old and is confident in managing her business with her husband, and has ideas to expand; already, in the summer, she takes on two people—her nieces. This family business concentrated on Rosa, her house and her hospitality is an example for other residents by the shores of Lake Ohrid.


Bujtina e këndshme e Rozës në Lin


Fshati piktoresk dhe gadishulli i Linit shtrihet në bregun e Liqenit të Ohrit dhe është fshati i parë që duket sapo zbret Qafën e Thanës, në kufi me Shqipërinë dhe Ish-republikën Jugosllave të Maqedonisë. Është një fshat i këndshëm me shtëpi me çati të kuqe dhe të rrethuara me lule. Liqeni këtu reflekton ngjyrën blu të fortë, i cili bie në harmoni me gjirin kodrinor. Nëse vendosni të vizitoni Linin dhe doni të qëndroni një natë apo dy netë, bujtina e Rozës është ideale për të pushuar. Të gjithë e njohin Rozën dhe bashkëshortin e saj, të cilët drejtojnë një nga bujtinat në fshatin Lin. Roza ka mësuar të promovojë biznesin e saj dhe bujtina është e regjistruar në TripAdvisor dhe në shumë guida të tjera udhëtimi që përfshijnë Linin në itineraret e tyre. 
Roza është e njohur me faktin se listimi i biznesit në agjencitë online të udhëtimeve dhe kontakti me operatorët turistikë janë shumë të rëndësishme për tërheqjen e turistëve gjatë gjithë vitit, jo vetëm në sezonin veror. Por promovimi më i mirë është mikpritja e saj, mënyra si ajo kujdeset për mysafirët, si gatuan dhe si shërben mëngjesin, shtëpia saj e pastër dhe buzëqeshja e saj. Kjo do të thotë shumë për turistët, njerëzit flasin për bujtinën, ua sugjerojnë miqve të tyre dhe këto sjellin shumë vizitorë. Shtëpia 3-katëshe ka 6 dhoma dhe 12 shtretër, edhe pse mund të akomodojë më shumë se 15 njerëz. Roza ka menduar se si t’i argëtojë dhe lumturojë mysafirët e saj. Hapësira më e mirë është kopshti me pamje nga liqeni. Liqeni është në buzë të kopshtit dhe atje mund të përdorni varkën private të bujtinës, e cila është pa pagesë për mysafirët. Mund të bëni një shëtitje me varkë në liqenin e Ohrit dhe të shijoni bukurinë e tij në mënyrën më të mirë të mundshme. Bujtina ka dhe një plazh privat ku mund të bëni banjo dielli dhe të notoni në liqen. Bujtina e saj ofron fjetje dhe mëngjes, por gjithashtu ju mund të porositni drekë ose darkë, të cilën Roza do t’ua përgatisë me kujdes dhe me produkte të freskëta të fshatit. Mbreti i tavolinës është gjithmonë peshku i Koranit, trofta - një nga 17 llojet e peshqve që gjendet në thellësitë e liqenit të Ohrit. Byreku ose lakrori i mbushur me perime të freskëta janë gjithmonë pjesë e gatimeve. Po ashtu dhe pak verë ose raki janë gjithmonë prezente në tavolinë. Pas një gjumi të këndshëm, ju pret mëngjesi i shijshëm me: vezë, gjalpë, petulla me reçel të bërë vetë me shije të mrekullushme. 
Turistët që kanë qëndruar të bujtina saj janë larguar gjithmonë të kënaqur dhe kanë premtuar se do të kthehen sërish. Bujtina e Rozës është pjesë e turit të Egnatias, nga i cili ajo ka patur turistë që kanë ardhur nga Australia e largët dhe kanë qëndruar në shtëpinë e saj. Roza shprehet shumë optimiste për biznesin që ajo ka hapur. Ajo është vetëm 35 vjeçe dhe ka shumë vetëbesim në menaxhimin e biznesit të saj së bashku me bashkëshortin dhe ka ide të reja për të zgjeruar biznesin e saj. Në verë ajo merr dy mbesat e saj që të punojnë aty. Ky biznes familjar i përqendruar te Roza, shtëpia e saj dhe mikpritja janë një shembull i mirë për banorët e tjerë që jetojnë pranë brigjeve të liqenit të Ohrit.

Monday, October 17, 2016

Discover the beauty and heritage of Lin peninsula, Lake Ohrid

The beautiful peninsula of Lin, on the shores of Lake Ohrid, is becoming so attractive lately, not only for its amazing natural panorama, but also for its cultural and heritage values. This drone view of the massive rock of Lin Peninsula is filmed by Michael Hussey, who has been several times in Lin, but this summer 2016, he brought a drone to film this area, and to have the view of this amazing place always with him.

Here how he describes his experience:
"I first visited Lin exactly ten years previously to the day I returned (August 18, 2006). My wife (and girlfriend at the time) were driving to the south of Albania when we were struck by the massive rock jutting out into Lake Ohrid. We had to stop. We met two young boys, cousins Amit and Kiton, who agreed to show us to the top of the rock. On our way, they showed us an ancient basilica, that was just recently under excavation. They swept away dirt in various spots uncovering 1500 year old mosaics. We then trekked out to the very end of the rock where they showed us a communist era bunker that had been converted to a shrine.

We returned in 2009 and met Amit and Kiton (and some other boys from the village). This time, I brought a Gigapan robot that takes incredible high resolution panorama photos. The panoramas I made on Lin's rock remain my favorite of all time.

We returned to Albania in 2012 and 2014, but were not able to make it back to Lin until this 2016 trip. I bought the drone earlier this summer as a birthday present and if there was one place I looked forward to shooting most, it was Lin. Here are the results.

As for Amit and Kiton, we asked of their whereabouts in the village and were told they had both moved to Austria. My guess is that Amit would be about 18 years old and Kiton about 22-23. Hopefully they'll find this video."


https://www.youtube.com/watch?v=r1zT-hvkXFE

Monday, September 19, 2016

Innovative Tourism Product Development Competition -Korca and Lake Ohrid RegionThe Ministry of Economy, Tourism, Trade and Entrepreneurship (METTE), Albanian Investment Development Agency (AIDA) and the Albanian Tourism Industry, with the support of RisiAlbania Project are launching the third edition of the “Risi Turistike Award”, this time in the Korça region in order to foster the development on new touristic products. Korca is the Municipality which include the city of Pogradec, situated on the shore of Lake Ohrid, the oldest and deepest lake in Europe.
The innovative tourism products will help to create new products and itineraries and or add value to the existing ones, by providing a richer and authentic experience for the tourists in both regions.
Risi Albania is a SDC project aiming to facilitate youth employment.
“Risi Turistike” is inviting all interested companies/ organizations to submit a proposal and business plan to develop and implement a new touristic product in the region of Korça. Deadline for submission of the proposals is November 10th 2016.
The results of the competition will be announced during the public event on December 9th 2016.

The aim of the Tourism Product Development competition:
- Attract more tourists in the Korça region, through diversification of the tourism product
- Extend the time of stay in the Korça region
- Increase the income from tourism in Korça region
- Increase employment opportunities for youth in Korça region.
Find more: http://risialbania.al/index/en/innovative-tourism-product-development-competition-award/
Tuesday, May 10, 2016

Promoting nature, culture and World Heritage in the Lake Ohrid region

Lake Ohrid Pogradec, Albania
The training course “Promoting nature, culture and World Heritage in the Lake Ohrid region” in the framework of the project “Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region” takes place in Pogradec and Tushemisht, Albania, on 10 and 11 May 2016.

The training course aims to provide participants with the necessary tools and approaches available for the promotion and interpretation of assets of collective importance to humankind, whilst increasing appreciation of shared heritage values among existing and new audiences in a way that enhances the achievement of the shared management objectives for the heritage place. The training will also contribute indirectly to progress in the management planning process in view of the proposed Albanian extension to the World Heritage property “Natural and cultural heritage of the Ohrid region” (the former Yugoslav Republic of Macedonia) with ideas that will address the need to build unique narratives around a common identity for this potential mixed (nature/culture) transboundary World Heritage property. In accordance with the 2011 World Heritage Capacity Building Strategy, the training strives to achieve broader capacity building of heritage practitioners, institutions, organizations, communities and networks for heritage management and conservation in the Lake Ohrid region through people-centred changes.

The training will offer conceptual background, case studies and group exercises dedicated to the entire Lake Ohrid region and participants will be able to gain good understanding of the role of cultural and natural heritage in sustainable development, sustainable tourism, audience development, data gathering and strategic planning. It will have a focus on the particular demands of a mixed (natural and cultural) transboundary site.

This training course takes place as part of the project “Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region”, funded by European Union and the Ministry of Environment of the Republic of Albania).

More information about the Lake Ohrid region project can be found at:

http://whc.unesco.org/en/lake-ohrid-region 

Wednesday, April 27, 2016

Collaborative management of Lake Ohrid is critical for Natural and Cultural Heritage

By Stephanie Gentle
Successful management of the Lake Ohrid region depends heavily on collaboration between diverse stakeholders and a harmonious balance of nature, culture, landscape and development. During the training on Collaborative Integrated Management of Protected and Heritage Landscapes held in April in Lin Peninsula, Albania, the stakeholders learned how to develop an integrated and cooperative approach to managing complex landscapes.

Group of experts in Lin Pogradec 
“The first success is that we now think of the lake as one whole, together with our Macedonian partners. We are now aware that we have to cooperate with our partners and protect the lake from damages that have been made until now”, said Mr. Mihallaq Qirjo, Director of the Regional Agency for Protected Areas (RAPA) for Korca region, speaking about the positive impacts the project has achieved thus far.

The training brought together more than 20 representatives from Albania and the former Yugoslav Republic of Macedonia, including the respective Ministries of Environment and Culture, protected area authorities, representatives from fisheries and tourism industries, as well as experts from ICCROM, ICOMOS and IUCN.

“This training assists the two countries to improve and upgrade transboundary cooperation by helping to better understand Lake Ohrid’s outstanding universal values, both natural and cultural. Cooperation between diverse stakeholders is the key to expanding the mechanisms for transboundary cooperation, strengthening the involvement of various stakeholders, and also harmonizing the actions on both sides through joint management activities,” said Mr. Oliver Avramoski, Project Officer at IUCN Regional Office for Eastern Europe and Central Asia.

The course had a strong focus on interactive learning, with an emphasis on group work, practical exercises and field work. The training’s objectives included participants achieving a sound understanding of various mandates, rights and responsibilities that can affect complex landscapes; understanding different types of governance that can be applied to protected landscapes and the importance of collaboration and partnership; gaining experience of co-management approaches that combine nature, culture, local needs and development; and gaining new skills and understandings in consensus building, negotiation and conflict resolution. This knowledge contributes to the development of a co-management system for the Pogradec Protected Landscape and the potential transboundary World Heritage property in the Lake Ohrid region.

The training was organized as part of the joint EU UNESCO project “Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region”. The project seeks to reinforce transboundary cooperation between Albania and the former Yugoslav Republic of Macedonia, establish integrated management mechanisms, increase the effectiveness of capacity building, and profile the transboundary area and its sustainable tourism opportunities. In addition, the project aims to support the efforts of national authorities in the preparation of a nomination file to extend the World Heritage property “Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region” to the Albanian side.

Source: 

Thursday, March 24, 2016

Interview with Mayor of Pogradec, Mr Kapri about the Project

Interview with the Mayor of Pogradec, Mr. Eduard Kapri to discuss the shared responsibilities and benefits of the project

Mayor of Pogradec, Mr. Eduard Kapri
What does the project: "Towards Strengthened Governance of the Shared Transboundary Natural and Cultural Heritage of the Lake Ohrid region mean for Pogradec?

Mr. Kapri: The project started with the signing of an Agreement in 2005 between the governments of FYROM and Albania for the protection and sustainable development of Lake Ohrid and its watershed. Both governments are committed to undertaking development and spatial management plans of the area of Lake Ohrid. A steering committee of experts from the two countries are working together to define the criteria, standards, restrictions and clear objectives for the protection of Lake Ohrid region in accordance with EU standards and principles. We hope this project will contribute in this direction.

What are the concrete measures that the Municipality of Pogradec will undertake to save and protect Lake Ohrid?

Mr. Kapri: Based on the new administrative division of Albania, Pogradec Municipality is the sole local government unit responsible for the Albanian part of Lake Ohrid. Currently, our municipality is preparing a Local Action Plan (LAP) and is one of 26 municipalities to be financially and technically supported by the Government of Albania. Issues related to the Natural and Cultural Heritage of the Lake Ohrid basin as well as conservation, water quality, its flora and fauna, will be an integral part of the plan.

What is the tourism development plan for the area? Will there be constructions on the lake shore?

Mr. Kapri: We see tourism development of the area as an essential factor for economic development and support the idea of alternative tourism, in order to make our Lake Ohrid very attractive for tourists throughout the whole year. Pogradec has plenty of tourism resources, which need a new management concept, so that they can bring revenues to the local community. We are also looking at ways of cooperation over tourism with the Macedonian side. The introduction of Lake Ohrid as a joint ecosystem and having a unified tourism product will really have a positive impact on both countries and increase the number of tourists.

How do you plan to raise awareness and involve the community to save the outstanding values of Lake Ohrid ?

Mr. Kapri: Pogradec inherits a tradition and obligation to conserve and protect Lake Ohrid. Our citizens have always seen the lake as a valuable resource, and have treated it as a gift from God. A network of local environmental NGO-s was established during 1996-2004, under the Regional Environmental Centre in order to raise public awareness and participation, thus becoming a factor and a partner of the municipality in decision making for the region of Lake Ohrid. We also consider as a necessity the cross-border cooperation. Together with municipalities of Struga and Ohrid we signed a Memorandum of Understanding in Wismar and another on technical cooperation, will be signed in Ohrid. This is the only way to ensure sustainable development of the Lake, inspired by the motto "One lake, one vision, one future"

Monday, March 21, 2016

Albania defines the buffer zone protecting Basilica of Lin Peninsula, Pogradec

Albanian National Council for Restoration at Ministry of Culture defined the Buffer Zone for protecting cultural heritage in the area of Lin Village Pogradec.
Ruins of Paleo Christian Church
The protected area includes the ruins of Paleo-Christian Church and Mosaics, which are considered as Monuments of First Category. The Paleo Christian basilica of Lin is situated in the West Side of Lin peninsula and represents one of the most important monuments of Albanian heritage. The structure is decorated with colorful mosaics of flowers motifs, geometric and Eucharistic scenes, belonging to early Christian Period.
Archaeological excavations and numismatic records of Basilica with mosaic floor are dating back in V-VI the century.
Poly-chrome mosaics and rich archaeological material, make the Church one of the most beautiful monuments and the most interesting site in the territory of Albania.

The floor mosaics of Church
Two-thirds of Lake Ohrid is inscribed on the World Heritage List on the Macedonian side of the lake as the mixed World Heritage property “Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region”. Now time has come to join our efforts and take over our responsibilities to extend World Heritage status to the remaining third of the lake located in Albania.
The project “Towards strengthened governance of the shared transboundary natural and cultural heritage of the Lake Ohrid region” has been designed to address the main factors affecting the Lake Ohrid region through identifying and safeguarding the main natural and cultural assets of the Lake and improving transboundary cooperation and management.

Source: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=535532196618586&id=263081923863616